Berhenti menyesali masa lalu, kerana itu telah berlalu. Yang terpenting adalah saat ini, jangan sampai kesalahan yg sama berulang kembali.

Followers

MARI BANTU SAYA MENABUNG, KLIK BANNER BAWAH NI. TERIMA KASIH

Monday, 6 May 2013

Rupa paras tidak menjamin kebahagian

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
 
memang tak de keje kan aku duk update blog time macam ni, time subuh tapi ape boleh buat dah idea datang time ni. nanti tak nak update blog kang baru tahu, ecece konon-konon sekarang ni tengah merajuk lah. tidur lepas makan kan tak elok sebab makanan tak hadam lagi dah tido tapikan aku nak cakap jugak yang lepas makan menerap pun tak boleh jugak, part yang ini sebenarnya aku tengah tuju dekat diri sendiri.
 
disebabkan sekarang ni aku tengah bajet-bajet dewasa, bajet-bajet dah boleh khawin, dah boleh bercinta maka muncul lah sebuah entry 'Rupa paras tidak menjamin kebahagian'. aku tak tahu kenape idea ni tersembul keluar dari kepala aku, aku rasa mungkin sebab aku teringat. sebab benda ni jadi dekat orang sekeliling aku. macam mane ek nak buat pendahuluan ni? ishh tak de idea lee pulak macam mane nak mulakan, tak pe tak pe ni bukan karangan bm jadi ikut suka aku lah nak mulakan macam mane pun.

ketahuilah yang rupa paras tidak menjamin kebahagian. kalau kau khawin dengan dia sebab dia handsome tapi malas kerja get ready untuk makan pasir tak pun get ready yang korang mungkin akan tanggung dia, aku bukan lah nak cakap jangan khawin dengan dorang tapi mintak dijauhkan lah khawin dengan golongan yang macam ni ok? sebab handsome dia tu tak kenyangkan perut korang pun lain lah kalau kau tengok muka dia kau kenyang, itu lain cerita.

tak handsome tapi rajin kerja, silalah khawin dengan dorang ok? sebab dah sah-sah dia rajin kerja selamat lah korang dari kena makan pasir dan tanggung dia even dia tak handsome terima lah kekurangan dia dengan seadanya. kita ni sebagai perempuan jangan dok memilih sangat tak handsome tak pe asalkan ade kerja dari handsome tapi malas kerja tak guna. 
 
'aku sayang dia lah, aku tak boleh nak tinggalkan dia' aku benci sebenarnya bila dengar orang cakap macam ni, nampak macam dia desperate sangat dan sebenarnya sangat annoying. kepada perempuan-perempuan dia luar sana biar lelaki yang cakap macam tu dekat kita dan kita jangan sesekali cakap macam tu dekat dorang sebab kita kena nampak mahal dimata lelaki. kalau yea pun korang dah rasa macam tu tak payah lah tergedik-gedik duk cakap macam tu, faham? diam-diam cukup, tak payah nak bagi tahu satu dunia. orang bukannya suka tapi berpura-pura suka sebab tak nak kecilkan hati kau padahal dalam hati tu rasa meluatnya hanya Allah yang tahu.
 
setiap orang ade kekurangan dan kelebihan masing-masing, jangan sebab dia handsome kita kena khawin dengan dia mesti, wajib, harus dan jangan sebab dia tak handsome tidak tak nak, tak wajib, haram khawin dengan dia. aku tahu kita sebagai perempuan majoritinya nak yang handsome tapi bila dia malas kerja nak buat ape? tapi kalau korang dapat husband yang handsome dan rajin kerja bertuahnya korang, pakej lengkap tu. ada rupa ade kerja, Alhamdulillah.


IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Sunday, 5 May 2013

Mama berleter

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
 
orang lain duk sibuk pasal pilihan raya, berpolitik sana berpolitik sini tapi aku duk sibuk nak update blog pasal mama berleter dekat aku. aku malas nak layan pasal politik semua ni sebab aku tahun aku bawah umur lagi, tak layak mengundi lagi. nanti bila aku dah layak baru aku ikut jejak langkah korang k?
 
kalau dulu aku yang berleter dekat mama boleh dikatakan setiap hari lah jugak tapi sekarang mama pulak berleter dekat aku. mane tidaknya dulu kalau time dia kerja aku selalu suruh dia berhenti duduk rumah sebab aku bosan duduk rumah sorang-sorang tapi bila mama dah berhenti aku pulak yang keluar setiap hari, mane tak kena berleter, dia berhenti aku pulak berjalan tapi sebab malas nak bising aku sengih-sengih lepas tu keluar jugak, malas nak melawan takut jadi anak derhaka.

aku sebenarnya bukan tak nak duduk rumah tapi aku dah bosan duduk rumah, berape bulan aku duduk kat rumah jea tak keluar-keluar lepas habis spm dulu, ade lah 3 bulan lebih dekat 4 bulan lah kot, eh aku tak sure lah berape lama. tu yang sekarang ni aku berjalan jea setiap hari. berjalan pun dengan joe and nabila jea, orang lain mane ade, bertiga sentiasa. cuma kekadang tu ade lah faara. 

lepas ni kalau dah sambung belajar confirm kita orang dah tak boleh nak macam ni, semua dah ade life sendiri nanti, itu yang sekarang ni tengah dok mencipta kenangan terindah untuk di ingati sepanjang zaman, ewahh kemain drama aku kan? hohhoho. mama, even along keluar setiap hari pun dengan kekawan jangan risau okey? sebab you are my mom, my angle and everything to me. I will love you till the last breath sebab mama orang yang melahirkan along :)


IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Tuesday, 30 April 2013

Kolej Universiti Islam Melaka

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-

sebenarnya aku dapat tawaran sambung belajar dekat kolej universiti islam melaka atau lebih dikenali sebagai kuim. aku tak bagi kata putus lagi nak ataupun tak nak masuk sini sebab aku tunggu result upu dulu. kalau aku tak dapat dekat upu kuim ni lah tempat untuk aku sambung belajar nanti. aku tak pasti kuim ni kerajaan ataupun swasta. nak kata kerajaan dia kolej nak kata dia swasta yuran pengajian untuk diploma 6 semester tak sampai 20 ribu dalam 15 ribu lebih je untuk cos yang aku bakal ambik. aku rasa aku macam lupa nak bagitahu jea aku dapat sambung cos ape kan? hehehe maaf yea, aku dapat cos diploma sistem maklumat perniagaan falkulti inovasi perniagaan dan perakaunan.

ada 2 orang kawan aku yang dapat dekat kuim ni kawan satu sekolah dengan kawan satu kelas, syakirah dengan nabila. syakirah dapat cos perlancongan dan nabila dapat cos perakaunan. syakirah cakap dia nak pegi kuim ni yang nabila pulak cakap dia pegi form 6 kot. dan aku? macam yang aku cakap tadi aku masih menunggu upu sebelum membuat sebarang keputusan. lagi pun nak daftar lambat lagi, 3 jun baru daftar dan result upu keluar mei ni. sempat lah aku nak tunggu result upu keluar dan kalau dapat upu aku tak terus grab jea. tengok cos jugak lah kalau dapat cos yang aku macam tak boleh nak bawak ataupun yang aku tak minat aku memang tolak upu dan terima kuim ni.


SUMBER: GOOGLE

ade sape-sape yang study atau bakal study dekat sini?

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Wednesday, 17 April 2013

SEGMEN SEMINGGU BLOG HAZWANHAIRY

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
 
NAK JOIN? KLIK SINI ATAU BANNER
 
SAYA SUDAH, ANDA BILA LAGI??
 

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Wednesday, 10 April 2013

Bertudung atau free hair?

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
tadi masa tengah lepak-lepak dekat ktm ipoh entah macam mane isu tudung dan free hair jadi topik untuk kami bincangkan. nampak sangat tak sopan bila anak dara dok melepak tapi sebenarnya bukan kami melepak sambil buat benda-benda yang tak sihat ataupun senang cerita benda yang bukan-bukan kami keluar melepak hanya untuk menghabiskan masa sementara nak tunggu sambung belajar je ni. lepas ni memang susah nak jumpa setiap hari macam ni sebab masing-masing dah ade life sendiri.

kembali pada topik asal kita iaitu isu bertudung dengan free hair. jujur aku katakan disini aku dulu bukannya bertudung, aku pakai tudung ni masa aku form 4(2011). mama dengan abah memang tak paksa aku pakai tudung mungkin pada mereka aku boleh fikir sendiri pasal benda tu. jadi bila aku makin lama makin bergaul dengan orang, tengok kawan-kawan yang memang bertudung, tengok kawan-kawan yang makin lama makin bertudung. terdetik sesuatu dekat hati aku. 

sampai bila aku tak bertudung? sampai bila aku nak tayang rambut aku dekat semua orang? berdosa semua tu. jadi aku rasa dah sampai masanya aku bertudung, aku tutup rambut aku dari dilihat semua orang. aku mengaku sekarang aurat aku masih terbuka sebab sometimes aku still pakai baju yang lengannya takat siku je tapi aku dah cuba nak tutup sesetangah aurat aku. mungkin tak sempurna tapi biarlah ketidaksempurnaan tu akan jadi sempurna satu hari nanti, sama-sama lah doakan yea.

dulu ade je orang cakap dekat aku "huyoo mimi dah pakai tudung'' ''dah baik lah ni dah pakai tudung?'' dan memang aku rasa macam terhina gila tapi aku lawan balik aku cakap aku bertudung bukan sebab aku nak tunjuk dekat orang yang aku ni baik tapi aku bertudung sebab menutup aurat itu wajib. tapi ade jugak kawan-kawan yang tak putus-putus bagi sokongan untuk aku kekalkan pakai tudung dan sampai sekarang aku selesa bertudung. aku tak selesa free hair.

mula-mula memang kita kurang selesa bila pakai tudung ni sebab kita dah terlalu biasa dengan rambut yang mengerbang dan bermacam-macam fashion tapi cuba kita gantikan rambut yang bermacam-macam fashion dengan tudung yang bermacam-macam fashion kan lebih bagus. bertudung ni sebenarnya tak de lah panas macam sesetangah orang cakap, mula-mula je lama-lama kita akan rasa sejuk je. tak panas sebenarnya. lagi panas bila rambut kita tak bertutup. tak percaya? tanya lah mereka yang bertudung 


kenape aku perlu letak gambar dekat sekolah? mungkin aku tengah rindukan saat-saat gembira di sekolah dulu. buat adik-adik yang masih bersekolah zaman persekolahan ade zaman yang paling best, zaman yang kita tak mampu ulang kembali. dah kenape aku tetiba melalut pasal sekolah ni? err maaf yea


IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Monday, 8 April 2013

BLOGLIST SEGMEN: FARAH SYAMIMI MENCARI BLOGLIST

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 









 
nilah dia bloglist saya tapi buat masa ni masih belum ade di sidebar saya sebab saya masih belum ade masa untuk edit blog ni. maaf ye sebab lambat dan maaf sebab number peserta mungkin ade yang bertukar disebabkan salah saya. saya sendiri tak perasan macam mane saya boleh masukkan link segmen saya di senarai peserta. jadi bila saya delete saya punya link tu secara automatiknya link-link kamu semua naik ke atas secara sendirinya. 
 
saya mintak maaf jikalau terlalu banyak kesalahan yang saya lakukan sepanjang segmen ini berlangsung. jangan serik untuk join segmen saya yang seterusnya :)
 

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Thursday, 4 April 2013

SEGMEN: FARAH SYAMIMI MENCARI BLOGLIST SUDAH TAMAT

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
 
Alhamdulillah segmen pertama saya sudah tamat, walaupun jumlah pesertanya tak sampai 50 orang tapi saya still rasa bersyukur sebab ade jugak yang sudi join. jadi buat peserta segmen saya, saya akan mencari kelapangan masa untuk umumkan 10 bloglist saya nanti, diharapkan semua sabar menunggu ye. 
 

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Thursday, 28 March 2013

Dah dapat kerja

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
 
 
semalam masa aku tengah syok tidur phone bunyi petanda ada orang call, tengok-tengok number yang aku tak kenal. ni yang malas nak angkat dah lah tak kenal number tu tapi disebabkan aku rasa macam nak angkat tu yang aku angkat tu. tengok-tengok boss dekat u station yang aku mintak kerja adalah dalam 2 minggu lepas kot call suruh datang kedai nak cakap-cakap sikit.

aku sebenarnya seronok pluss excited tapi sebab mata ngantuk yang amat sebab malam tu pukul 4 lebih baru tido jadi apa yang dia cakap pun aku tak dapat tangkap sebenarnya, aku dengar sikit-sikit je, nasib lah time dia suruh aku datang hari ni pukul 3 tu aku dengar kalau tak hmm melepas lah aku kerja ni. part lain tu aku rasa dia cakap sorang-sorang, kesian dia. sabar ye sebab dapat pekerja yang tak mengenang budi macam saya ni.

petang tadi seperti yang dijanjikan semalam, aku pegi lah jumpa dia siap bawak joe dengan nabila sekali sebab aku rasa macam dia ada cakap pasal nabila masa dia call aku tu tapi aku tak sure ape yang dia cakap sebab aku pun mamai masa tu. tapi bila dah sampai dia suruh photostat IC huh nasib aku macam nak bawak selalunya aku tinggalkan je kat rumah, balik kampung pun kadang bawak kadang idak. 

lepas dah photostat IC sesi interview pun berlangsung, cewahh kemain lagi. dia cerita lah ape semua pasal kerja. apa yang aku kena buat semua, pukul berape aku masuk kerja pukul berape balik, gaji semua lah. tapi yang bestnya masa dia cakap kerja dekat sini wajib pakai tudung yang tak pakai pun saya paksa pakai. pada aku hm aku tak kisah lah pasal paksa pakai tudung tu sebab aku memang pakai tudung pun, so memang tak de masalah lah bab tudung.masa tengah interview tu dia cakap lah dia nak pakai sorang je tu yang dia ambik aku sorang je jadi sebab tu lah nabila tak dapat.

dia ade tanya aku nak start keje bila then bila aku cakap esok dia tanya lagi kalau boleh dia nak suruh aku start sekarang sebab dia perlukan pekerja sekarang ni tapi disebabkan joe dengan nabila tengah tunggu aku, aku cakap tak dapat lah hari ni esok boleh lah. nasib dia okey, kalau dia reject aku joe dengan nabila kena berterima kasih dekat aku sebab dorang lah aku kena reject tapi Alhamdulillah aku tak kena reject.

lepas dah sattle pasal kerja kita orang pegi giant plak sebab nak cari kerja untuk joe dengan nabila. part ni aku memang sakit hati dengan kakak yang kerja dekat coolblog tu sebab pada aku dia kurang ajar. kita orang tanya baik-baik kat dia ade ke kerja kosong kat sini, dia jawab memang kurang ajar ''tak nampak ke number fone kat situ, call lah'' lebih kurang macam tu lah ayat dia. persoalannya
sekarang tak boleh ke cakap elok-elok? perempuan pulak tu.

lepas tu kita orang pegi aeon station 18 sebab nak mencari tempat makan masa birthday intan nanti. cari punya cari, jumpa dah. maleh nak cerita pasal tempat makan lah sebab tak de ape yg menarik pun. aku nak cerita pasal kereta. korang tahu kita orang tak jumpa kereta parking dekat mana. bukan lupa tapi kau tahu je lah aeon station 18 punya parking macam mana, kalau orang yang tak biasa macam kita orang ni memang sesat jugak lah cari parking. and akhirnya jumpa jugak kereta parking dekat mane setelah berpeluh-peluh mencarinya.
 

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Sunday, 24 March 2013

Kemaskini upu

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
sebenarnya aku dah kemaskini permohonan dekat upu sebab aku aku tak layak mohon apa yang aku dah mohon sebelum ni. jadi untuk mengelakkan aku tak dapat sambung belajar nanti better aku tukar kan? aku akan senaraikan apa yg aku mohon tadi

 3 bidang: *aku tak berape ingat yang ni sebenarnya tapi nilah rasanya
  • teknologi
  • pengurusan
  • perniagaan 
8 pilihan kos: 
  • diploma teknologi maklumat - uthm
  • diploma perdagangan antarabangsa - unisza
  • diploma pengurusan sumber manusia - unisza
  • diploma pemasaran - unisza
  • diploma teknologi maklumat - unisza
  • diploma teknologi maklumat (multimedia) - unisza
  • diploma teknolgi maklumat dan komunikasi - utem
  • diploma perniagaan antarabangsa - politeknik
 
nilah yang aku mohon dekat upu, ade sape-sape tak yang mohon satu kos atau satu tempat belajar dengan aku tak pun kakak-kakak dan abang-abang yang belajar dekat u atas ni? hmm kalau ade nak lah tanya pasal u ni macam mane


IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Friday, 22 March 2013

Result SPM

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
rasanya semua orang dah tahu semalam (21 march 2013) result spm untuk calon spm tahun 2012 keluar. jadi memandangkan aku salah seorang daripada calon tersebut aku pun kena lah ambik result spm tu jugak kan? jujur aku katakan aku sebenarnya tak de lah takut sangat sampai berdebar-debar tu semua, berdebar tu mmg berdebar tapi tak sangat dan aku tahu bila aku tak berdebar sesuatu yang aku mintak tak tercapai. jadi bila kaki aku dah masuk sekolah aku tak letakkan harapan yang tinggi, aku terima result aku dengan hati yang terbuka.

around 11 macam tu baru aku pegi ambik result, dayah ambik result dulu antara kami bertiga. second aku and last sekali nab. masa cikgu nak bagi slip dekat dayah, aku dah TERnampak slip aku sebab nama aku atas sekali masa tu, sepatutnya muaz tapi disebabkan dia dah ambik awal jadi nama aku lah atas sekali. macam yang aku cakap tadi, apa yang aku nak tak dapat. aku tak kecewa dengan result aku sebab aku tahu takat mana aku berusaha. masa nak spm aku still lagi boleh keluar enjoy and lepak-lepak. Ya Allah teruknya aku. lepas je aku dapat result aku terus call mama, bagi tahu result aku semua. lepas tu aku terus off fone sebab aku tahu kejap lagi mesti berduyun orang mesej and call aku. dah lah result hampeh takkan nak cakap kot.

akulah paling tinggi diantara mereka *muka bangga

lepas dapat result terus kita orang lepak mcd sampai pukul 3 lebih

 khusyuk gila aku dengar libang muaz

gelak tawa bersama classmates dekat mcd

lepas lepak mcd kita orang tak balik terus, kita orang lepak kat woodland pulak, fuhhh berangin je. pandai jugak kita orang cari tempat. yang lelaki entah ke mana merayapnya jadi tinggal lah kami berempat melepak dekat situ membuang masa. tak lama tu datang lah manusia-manusia berhalkum ni, aku ingatkan dorang ni dah balik tapi tak. bagus jugak lah dorang tak balik lagi.

lepastu destinasi terakhir kami dekat kedai arafah kot tak salah aku entahlah aku pun tak pasti nama kedai tu sebab tulah kali pertama aku datang. sebenarnya khairil, afwan, nab dengan muaz pegi dulu kedai tu aku dengan dayah and qiela lepak lagi kat woodland tu. kita orang pegi arafah lepas nab call cakap dia segan sorang perempuan. disebabkan kami bertiga ni baik hati, kita orang pegilah. kau tahu deme boleh cari meja untuk muat 4 orang je makan? hee sabar jea lah. lepas tu aku, dayah and qiela duduk meja belakang khairil tapi disebabkan rasa terpinggir sesekor tarik kerusi and aku tak sempat nak tarik kerusi duduk sebelah nab dan benda yang paling aku rasa nk tumbuk muka afwan bila dia bangun dari duduk sebelah khairil sebab nak suruh aku duduk situ. sebenarnya dari dekat mcd tadi dah deme duk ngusik aku dengan khairil tapi disebabkan dorang berlima, aku dengan khairil berdua jadi setiap usikan dorang tu aku terima je lah. maleh nak layan sebab dorang pun bergurau

dalam pukul 5 lebih semua nak balik sebab semua dah letih mata pun dah ngantok and manusia-manusia berhalkum ni nak main bola pulak pukul 6 nanti. sebelum entry ini berakhir aku ucapakan tahniah kepada semua calon yang mendapat keputusan cemerlang dalam spm dan kepada calon yang kurang cemerlang macam aku jangan sedih-sedih sebab Allah dah aturkan sesuatu yang lebih baik untuk kita. untuk adik-adik yang bakal menduduki spm, belajarlah dari sekarang jadi jadi macam akak. akak? hmm pun boleh pun boleh.


IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Monday, 18 March 2013

Seoul garden

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
semalam kita orang (aku, nabila, joe, biena, yat, intan and yazid) makan dekat seoul garden dekat jj tu. jujur aku katakan disini nilah first time aku makan dekat seoul garden tu before ni tak pernah langsung. makanan kat sini pada aku memang mahal tapi sangat berbaloi sebab kita boleh makan apa yg kita suka. contoh macam korang nak makan ice cream 10 kali silakan, ambik je. nak ambik makanan sampai kembung perut, ambik je lah. senang cerita korang nak makan ape ambik je lah dengan syarat jgn membazir. kalau korang membazir korang kana bayar, korang kena bayar berape aku tak sure sebab kita orang tak kena bayar pape ye lah kita orang kan tak membazir.

macam kita orang semalam, kita orang masuk before pukul 1 dan pukul 3 baru keluar dari situ. haa lama kan? orang kat situ dah bertukar-tukar, keluar masuk keluar masuk tapi kita orang still dekat situ makan lagi. perut dah kenyang tapi rasa macam nak makan jugak, makan makan makan sampai lah pukul 3 tu baru mengaku kalah. lepas tu nak jalan pun memang susah lah sebab dah terlebih makan then lepak je kat foodcourt jj tu. aku rasa macam nak termuntah tengok makanan pun ade sebab perut dah penuh sangat time tu.

 aku memang benak makan pakai chopsticks

yat (tudung hijau), joe (peace), biena (pegang mangkuk ice cream), nabila (tengah-tengah) and aku (tudung pink tu)

muka sedih sebab biena nak tinggalkan aku, hahahhha dia nak pegi masuk keje pun mimi tak payah nak over sangat

tengok ni sampai hangit. kalau korang nak tahu kan? benda ni hangit sebab nabila dengan intan tak henti2 nak masak, kadang-kadang aku terfikir dorang ni perut manusia ke perut gergasi? dan aku rasa gergasi pun lari kalau tengok deme makan, orang lain muka dah tak lalu makan tapi deme hmm berselera betul.

bil untuk 7 orang punya makan

pesanan aku untuk korang yang nak pegi makan kat sini, better korang tak yah makan pape dari rumah biar perut kosong baru berbaloi. kalau korang dah makan kat rumah lepas tu baru nak datang makan kat sini alamatnya rugilah korang bayar mahal-mahal.


IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Wednesday, 13 March 2013

NAK SAYA TOLONG KLIK KAN IKLAN?

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
 klik banner untuk join

KLIK SINI *tunggu sehingga habis loading


IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Panggilan Interview Part 1

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
 kenape aku letak gambar ni? sebab aku rasa dia sangat comel dan aku tak boleh nak buat mata macam tu T.T
 
sepatutnya aku kena post new entry kira-kira 2 atau 3 hari yang lepas tapi disebabkan aku mempunyai tahap kemalasan yang amat dahsyat jadi hari ni baru new entry dari aku keluar. sebenarnya 2 ke 3 hari yang lepas aku dapat call dari teluk dalam resort yang dorang nak confirmkan aku still tak de kerja dan still berminat nak kerja dengan dorang. aku rasa macam yessssssssssss, akhirnya ade jugak orang panggil aku interview. tapi aku ni tak de lah bongok sangat pegi jerit yes kat fone tu kang kakak yang call tu terus kena heart attack kang sia sia je. 

"Hello. Ni farah ke?''

"Ye saya farah''

''Saya dari teluk dalam resort. awak still berminat nak kerja dengan kami?''

''Ye''

''Boleh tak awak datang untuk interview?''

''Boleh tapi bila ye sebab sekarang saya dekat ipoh''

''Okey, nanti saya akan call awak balik dan bagi tarikh interview''

''Kalau boleh bagi tahu saya awal-awal supaya senang saya nak pergi sana''

lepas tu ade lah dia tanya aku duduk mane dekat sana nanti ape semua kan? sebenarnya dorang ada sediakan hostel untuk pekerja tapi aku rasa aku tak duk hostel kot, sebab aku rasa aku lagi selesa duduk rumah mak cik aku. nak tahu sebab ape? sebab boleh aku dok menyakat dorang berempat tu. see saya memang seorang kakak yang terbaik.

sebenarnya aku mintak kerja ni bulan december 2012 dan aku baru dapat call untuk interview march 2013, lama gila kan aku tunggu. lepas aku mintak kerja dekat sana aku tunggu lah jugak dalam 2 weeks tapi dorang still tak call aku tu yang aku balik ipoh tu tapi bila dah balik kena pegi balik, malas gila tapi sebab kerja aku gagahkan diri aku yang sememangnya malas ni. 

tapi sekarang ni aku ada 2 masalah. satu sebab lesen, ishh memang lama betul kena tunggu. aku dah isi borang awal bulan februari ari tu tapi still tak de pape sampai sekarang ni cuma dorang ade email aku tanya ade ke nak tukar pape dekat borang. kang bila aku dah start kerja kena balik pulak sebab lesen. kedua, aku kan ade anjurkan segmen dekat blog dan tarikh tamat segmen tu 4 april, katakan lah kalau aku kena pegi sana sebelum 4 april macam mana? bencinya bila dah happy ade benda menghalang. tapi aku dah jumpa jalan penyelesaian terhadadap kedua-dua masalah yang bakal aku hadapi nanti. 


IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Wednesday, 6 March 2013

Give Away (GA) Birthday Akiff ke-2 Tahun

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
 (klik banner untuk join)
 
Selamat hari lahir Akiff, akak doakan Akiff sentiasa sihat , jadi anak yang baik dan paling penting jadi anak yang soleh. Akiff ingat pesan akak ni, nanti bila dah besar dah berjaya dan ada kerja hebat, gaji besar jangan ibu bapa ye dik. tanpa dorang kita takkan berjaya dan tanpa dorang jugak kita takkan ada di muka bumi ni. 
  

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Sunday, 3 March 2013

Senarai peserta SEGMEN: FARAH SYAMIMI MENCARI BLOGLIST

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
  1. http://eikorina.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  2. http://angellovesoldier.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  3. http://thisismylife-eyka.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  4. http://awanflufy.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  5. http://kuciputersenyum.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  6. http://sukasukidee.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  7. http://iema90.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  8. http://aliaazlovely.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html
  9. http://budakkecikbermonolog.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html
  10. http://everybloghavetheirownstory.blogspot.com/2013/03/current-chapter-segmen-farah-syamimi.html 
  11. http://eymasushoppe.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html
  12. http://fiqansz.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  13. http://www.cikfie.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html  
  14. http://wawarosli.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  15. http://fiesayangrul.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  16. http://ibulala.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  17. http://chocalatejannah.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  18. http://kurakuramenari.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  19. http://nadhirahnida.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  20. http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html
  21. http://setiasmile.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  22. http://azuria-freebies.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  23. http://rai-raihannah.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  24. http://alizazril.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  25. http://hasyaifaamadariqfi.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  26. http://hanyadihatiku.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  27. http://diarionlinenurul.blogspot.com/2013/03/segmenfarah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  28. http://www.mohdnoorshawal.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  29. http://syiqahshahar.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  30. http://qasehreena.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  31. http://putriofficialblog20.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  32. http://siehatiepurple.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  33. http://anisanisa33.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  34. http://siehatiepurple.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  35. http://ninamaslizza.blogspot.ru/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  36. http://mysweetcrunchy.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html  
  37. http://faraheffa.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  38. http://lorong-cinta.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  39. http://primadonny98.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  40. http://www.mhakimfaiz.my/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  41. http://shidaqilasawa.blogspot.com/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
  42. http://www.syuhadasalleh.my/2013/03/segmen-farah-syamimi-mencari-bloglist.html 
LAST UPDATE 31 MARCH 2013

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

SEGMEN: FARAH SYAMIMI MENCARI BLOGLIST

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
agak-agak korang terkejut tak seorang blogger yang tak aktif di dalam dunia blogging tetiba nak buat segmen? aku tak pasti korang tertarik untuk join atau tidak. aku sebenarnya mencari bloglist so kalau korang nak jadi bloglist aku join lah segmen yang aku buat ni. jujur aku katakan disini, segmen ni tiada hadiah, saya ulang TIADA HADIAH. 10 blogger bertuah akan menjadi bloglist saya.

NAK JOIN?

SYARAT-SYARATNYA:

1. Follow blog ini *WAJIB

2. Buat entry bertajuk "SEGMEN: FARAH SYAMIMI MENCARI BLOGLIST'' *WAJIB

3. Tempek banner kuning bawah ni dan link kan ke entry ini *WAJIB


4. KLIK SINI *WAJIB *tunggu sampai habis loading

5. Tinggalkan link entry anda di comment bukan link blog ye, link entry. *WAJIB *jika anda tinggalkan link blog bukan link entry anda secara rasminya bukan peserta segmen saya

6. Segmen ini akan tamat pada 4 APRIL 2013 JAM 11.59 MALAM, ini bermakna segmen ini akan berlangsung selama sebulan. yeyhhhh *sila bersorak riang

TAKE NOTE: Anda tidak akan menjadi bloglist dan peserta segmen saya sekiranya tidak menepati syarat. Saya menggunakan sepenuhnya khidmat Encik Random.Org untuk segmen ini. Ini sangat adil dan tiada unsur pilih kasih atau berat sebelah okey?

Saya hanya mengharapkan akan ramai blogger yang join first segmen saya.

SENARAI PESERTA DISINI


IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Saturday, 2 March 2013

Segmen Jom Klik Iklan BLOGGERS

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
(klik banner untuk join)

bagus sebenarnya bila adanya segmen klik iklan blogger sebab dapat naikkan income para blogger. harap lepas ni banyak lah segmen seperti ini, AMIN. 

KLIK SINI

tolong saya yea untuk naikkan income, tak susah pun klik je atas tu and then tunggu sampai habis loading, senang kan? kalau korang pun ada iklan yang perlu saya klik untuk naikkan income just comment je okey? saya akan tolong :)

TO NUR SYAZANA ZANASYA: semua iklan yang awak suruh saya dah klik jadi skrang ni turn awak pulak klik iklan saya 

TO SEMUA ORANG (BLOGGER ATAU BUKAN BLOGGER): tolong saya juga ye? saya sangat mengharapkan anda semua untuk naikkan income saya.

sebenarnya ini second post saya untuk segmen ini, first post dah terdelete jadi saya buat sekali lagi, maaf ye syazana saya terdelete first post segmen awak.


IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Friday, 1 March 2013

Insp. Zulkifli Mamat

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
 (Insp. Zulkifli Mamat bersama keluarga)
 
(Arwah INSP ZUL (Berdiri paling kiri) #Al-Fatihah)

Al-Fatihah buat Insp. Zulkifli Mamat. Beliau terkorban di Lahad Datu dalam misi mepertahankan negara. Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Sebak tengok anak-anak arwah yg masih kecil. mari kita bersama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat pejuang kita yg telah terkorban & mendoakan keamanan dan kejayaan buat para pejuang negara di Lahad Datu.
 
lemahnya cikgu tadi saya tengok, saya tahu bukan senang untuk kehilangan seorang suami yang dicintai. kalau kita clash dengan gf/bf pun menagis, inikan cikgu kehilangan suami. saya hanya mampu mendoakan semoga cikgu kuat menghadapi semua ini.
 
#PrayForLahadDatu
 

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Wednesday, 27 February 2013

myheppi.com

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
 
aku baru je daftar myheppi ni, kawan pun dah ada cuma macam berape orang je. korang pun kalau nak berkawan dengan aku dekat myheppi, add aku dekat SINI
 
myheppi ni macam facebook jugak tapi dia jugak ade kelainan dia yang tersendiri tapi yang bestnya dekat myheppi ni kita diwajibkan menutup aurat. Alhamdulillah akhirnya website seperti ini wujud juga, selain dapat kawan baru dosa pun tak bertambah. 
 
tapi aku masih tak faham dengan cara penggunaan myheppi ni, yea lah aku baru je daftar dalam 15 minit tadi. jadi masih banyak benda yang aku tak tahu.  
 
PERLUKAN KAWAN DI MYHEPPI? ADD LAH SAYA :)
 

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Monday, 25 February 2013

SAYA NAK T-SHIRT BLOG!! AWAK NAK??

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
(klik banner untuk join) 
 
saiz M
 
Saya suka Salju Creative kerana design wedding card yang sangat cantik dan kena dengan cita rasa saya dan yang paling penting Salju Creative dah siap paparkan harga card termasuk dengan cetakan card, peta dan sampul kosong putih. mudah untuk kita berurus niaga dengan mereka kan? sebab tak payah nak tanya berapa bayaran bagi cetakan card, peta dan sampul putih kosong. 

DAN YANG PALING BEST
 
Salju Creative ada konsep u design we print, kalau kita dah ada design kita sendiri just hantarkan pada mereka dan mereka akan print kan? jarang kita jumpa konsep ni sebab kebanyakkan yang buat bisnes ni kita kena ambik design dari mereka sendiri dan dah lah design dia sama je, tak boleh nak tukar-tukar ikut citarasa sendiri tapi dengan Salju Creative mereka sangat mengutamakan hati pelanggan. 
 
saya memang tertarik sangat dengan contest ni sebab hadiah yang ditawarkan adalah T-shirt yang memang saya impikan. T-shirt yang tertera nama blog kita sendiri. sapa tak nak kan? colour dia pun okey sebab hitam bukan putih, kalau putih jarang tapi hitam? sangat lah best sebab baju tak jarang
  

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Sunday, 24 February 2013

Mimpi Khawin

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
sebenarnya aku mimpi aku khawin ni last year lagi berapa bulan je aku nak ambik spm, aku pun tak tahu pasai apa aku mimpi aku khawin yg tak bla nya aku boleh mimpi khawin dengan si handsome pulak tu, OMG. aku tak tahu macam mane nak explain dekat korang pasal cerita mimpi tu sebab tahu2 jea lah bila kita bangun apa yang kita mimpi tu akan kita lupa sikit demi sikit and mesti ada pandangan kabur atau senang nak cakap tak jelas.
 
mimpi tu tak de majlis aku akad nikah, tak de majlis sanding ape semua tu cuma mimpi tu menunjukkan dia suami aku. masa aku dengan dia nak keluar pegi rumah kawan dia ada apa entah la lepas tu sebelum keluar aku adalah tolong family dia dekat dapur tapi family dia tak suka aku sampai nak naik tangan dekat aku and aku tak tahu dia muncul dari mana, dia cakap "jangan sentuh isteri (nama dia)'' dan terus kita orang keluar sambil dia dukung budak kecik, haa ini budak kecik dari mana muncul aku tak tahu.

bila dekat luar dia tanya aku nak naik motor atau kereta? aku cakap nak naik kereta sebab panas dan sbb ada budak kecik ni, and kita orang naik viva merah. viva merah ni aku memang ingat sangat, tak tahu pasal apa. and before pegi rumah kawan dia, dia singgah kedai beli apa aku tak tahu sebab aku tak tanya pun rasanya. bila dia masuk kereta aku tengah tido, dan budak kecik tu pun tengah tido lepas tu dia ada benda nak cakap dekat aku tapi disebabkan adik sedara aku dok memekak masa aku tengah tido aku terjaga dan mimpi tu lebuh ceggitu je. 

TAPI TAPI TAPI

lepas beberapa hari tu aku mimpi lagi tapi bukan sambungan dari mimpi tu tapi.......

masa tu kita orang ada dekat sebuah rumah, aku tengah study dekat meja sebab nak spm laa kot and dia tengah tengok tv dekat ruang tamu, alah bukan jauh pun dia dengan aku. aku dekat meja makan dok study. lepas tu dia hantar aku pegi sekolah naik viva merah tulah. yang ni aku tak faham aku khawin sebelum spm and boleh plak aku pegi sekolah. lepas tu mimpi tu habis dekat situ je dan sampai hari ni aku tak mimpi ape pun lagi pasal dia.
 
tapi bila di alam nyata bukan dalam mimpi ye, aku je yang menjeling dia sampai nak terkehel tengkok ni tapi dia tak pandang aku langsung, lalu sebelah-sebelah senyum dekat aku pun tidak. entah2 dia tak perasan pun kewujudan aku selama ni. tapi yang bangganya aku tak pernah kantoi usha dia, ni yang bestnya. tak de lah aku segan.
 

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Thursday, 21 February 2013

Segmen : Permulaan Perjalanan Blog Saya

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
(klik banner untuk join)
 
1. Nyatakan nama blog korang
syamimi28
 
 2. Tarikh mula blogging
 February 2012
 
 3. Kenangan manis & pahit semasa berblog
kenangan manis: dapat ramai kawan blogger
kenangan pahit: gatal tangan pegi delete post
 
4. Idola korang masa mula berblog
dulu masa nak buat blog, tak terfikir pun siapa idola saya. ikut gerak hati je tapi sekarang mereka laa idola saya  AizatAbd & Fatin Liyana
 
2 orang rakan blogger yang ditag:
Nadia Anuar  dan Noridayu Othman
 
senarai peserta DISINI
 

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

SEGMEN:RAMAIKAN FOLLOWER BLOG 2013 BY NurulFHMT!

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
 (klik banner untuk join)
 
SAYA SUDAH JOIN, ANDA BILA LAGI??
 
TARIKH TAMAT
Jika keadaan mengizinkan,segmen ini akan tamat pada...
31-12-2013

senarai peserta DISINI
 

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Tuesday, 19 February 2013

sponsor - First Giveaway by Kecik

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
aku salah seorang sponsor untuk first giveaway kecik. tapi aku tak de lah sponsor BMW sebijik kat korang, aku just sponsor topup Rm5 untuk 2 pemenang. sorry guys, aku memang sengkek nak sponsor kat korang barang-barang yang ade brand semua tu. tapi sebab nak support rakan blogger dalam menjayakan giveaway dia, aku sponsor jugak even hanya topup.

NAK JOIN?

(klik banner untuk join)

kalau ade sape2 nak mintak aku jadi sponsor untuk contest, giveaway atau segmen. Insya-Allah aku boleh sponsor, just message aku dekat fb KLIK SINI


IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Saturday, 16 February 2013

SEGMEN : SAYA NAK 'UP'KAN FOLLOWER SAMPAI TAK LALU MAKAN

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
 (klik banner untuk join)

blogger yang ditag 
NADIA ANUAR
NORIDAYU OTHMAN

Tarikh tutup 29 Rabiul Akhir 1434H bersamaan 12 MAC 2013.
 
SAYA SUDAH JOIN, ANDA BILA LAGI?? 
 

IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ

Friday, 15 February 2013

saya memerlukan pertolongan anda

Assalamualaikum
-Tak jawab dosa. Baik jawab cepat-
 
aku sangat memerlukan pertolongan korang. korang bolehkan tolong aku? aku tahu korang semua baik hati, sure korang boleh tolong aku kan? aku cuma mintak masa dan kerajinan korang je untuk tolong aku. 

APA YANG KORANG BOLEH TOLONG?

sekarang pandang atas

 
nampak ni kan? klik tu
 
LEPAS TU

nampak yang tulisan colour merah cakap klik sini siap dengan anak panah dia? nampakkan? sekarang klik tu plak

sekarang dia keluar macam ni pulak kan?

LOG IN kalau anda ada account heartbeat. pangkah kalau anda tiada account heartbeat

senang kan?

nilah yang orang panggil heartbeat, setiap sorang bila klik banner tu, owner dia akan dapat 0.04 sen. memang sikit tapi bila ramai yang bantu saya klik banner tu akan jadi bersen-sen. jadi anda boleh bantu saya untuk menabung kan? kalau sape2 dah tolong saya dan mengharapkan saya menolong awak kembali. tinggalkan link blog awak di entry ni, saya juga akan membantu anda. 

ADA YANG NAK JOIN??

mari kita reramai terjah tutorial kak lysaa, KLIK SINI OKEY


TERIMA KASIH :)


IKHLAS DARIPADA FARAH NUR SYAMMI BINTI SALIMI ツ